Τα μυστήρια στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Δεν παίζονται με τίποτε οι άνθρωποι, με τίποτε. Για τους τύπους της σημερινής κυβέρνησης μιλάμε ασφαλώς, τα φοβερά και τρομερά -για να μην τα πω αλλιώς- συριζόνια, που έχουν πέσει πάνω στο μέλι της εξουσίας και δεν το αφήνουν με κανένα τρόπο..

Να τα πάρουμε με τη σειρά;

Πριν από λίγα χρόνια, για την ακρίβεια το 2011, συστάθηκε η ΕΔΥΕ Α.Ε, δηλαδή η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

Με πολλές αρμοδιότητες ο νέος φορέας, που διαδέχτηκε έναν προηγούμενο ευρισκόμενο σε απραξία οργανισμό, έχει μεταξύ άλλων και τα εξής σημαντικά:

Διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

βΔιαχείριση, έλεγχο και παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους.

Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και τον προγραμματισμό την ανάθεση και την επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.

Συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αποτίμηση και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν ή αποκτώνται κατά τη διάρκεια ερευνών για την αποτίμηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και των στοιχείων και δεδομένων που προκύπτουν από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων και η δημιουργία σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

Αν και βαρύγδουπα, σωστά όλα αυτά. Με μια διαφορά: Στα σχεδόν πέντε χρόνια που έχουν περάσει δεν έχει γίνει στην πράξη απολύτως τίποτα. Τίποτα, λέμε. Το μόνο που ο άλλος φοβερός και τρομερός ΠΑΣΟΚος, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε, ως υπουργός Ενέργειας στη συγκυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων το 2014, ήταν να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο με παχυλότατες αμοιβές και το οποίο φυσικά αποτελούσαν «ημέτεροι».

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε και δικαίως ότι ενώ περνούν τα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχετικού νόμου και ότι παρά τις συνήθεις δηλώσεις περί άμεσης «εγκατάστασης των γεωτρύπανων», η ΕΔΕΥ παραμένει ανύπαρκτος φορέας και η στελέχωσή του παραπέμπεται στις καλένδες .

Σε ακόμη πιο σοβαρό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα προχωρήσει άμεσα ως κυβέρνηση στη δημοπράτηση για την παραχώρηση των εξορύξεων. Πολλοί τους πίστεψαν ότι θα το έκαναν και αυτό και τους ψήφισαν...

Ερχόμαστε τώρα, 15 μήνες ύστερα από την άνοδο των συριζοανελ στην κυβέρνηση, και βλέπουμε κατ' αρχάς ότι δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτε.

Απολύτως τίποτε; Όχι ακριβώς...

Με πρόσφατη κοινή τους απόφαση την οποία σας παρουσιάζω ο Τσακαλώτος και ο Σκουρλέτης, ως υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, ανέθεσαν σε ορκωτούς ελεγκτές να κάνουν τον πρώτο έλεγχο της εταιρείας.

Και ποια είναι τα κουφά;

Γίνεται έλεγχος σε μια δημόσια εταιρεία που δεν έχει καμιά δραστηριότητα!

Η εταιρεία που αναλαμβάνει είναι ...αμερικάνικη, μέσω εδώ παραρτήματός της. Πρόκειται για την Crowe Horwath International που πλασσάρεται ως «ένα ηγετικό δίκτυο αυτόνομων και ανεξάρτητων λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Η αμοιβή που ορίζεται είναι σχετική μικρή, 3.500 ευρώ, αλλά αυτό έχει και τη μικρότερη σημασία. Σημασία έχει ότι οι αμερικάνοι μπαίνουν ελέω ΣΥΡΙΖΑ από την ...πίσω πόρτα και στην δημοσια εταιρεία που θα διαχειρίζεται τους υδρογονανθράκες μας. Βάζουν πόδι. Φανταστείτε τι θα γίνει στη συνέχεια δηλαδή...

Αυτά...



Σχόλια